Stoomreiniger ontkalken
Mijn stoomreiniger ontkalken?
Een stoomreiniger ontkalken is soms een lastige klus maar meestal wel nodig. Echter niet altijd. Hieronder een aantal onderwerpen die wij graag willen aanhalen. Dit op basis van tekst en uitleg die wij al veelvuldig aan onze klanten hebben gegeven.
- hoe vaak moet ik mijn stoomreiniger ontkalken en hoe?
- Welk water mag er in een stoomzuiger?
- Mijn water uit de kraan is zo hard, mag dit wel erin?
- Ik heb regenwater ter beschikking, mag ik dat gebruiken?
- Etc.
We zullen eens eerst beginnen met een stukje algemene theorie:
Puur water oftewel H2O bestaat uit O2- en 2 H+ ionen. Drinkwater, wat wij allen thuis uit de kraan drinken, bevat naast deze ionen ook nog andere opgeloste zouten zoals bijvoorbeeld carbonaten, chlorides, natrium etc. Deze zitten van nature al in het water en hebben wij ook nodig voor ons lichaam. Zeewater bevat daarentegen weer extra veel natrium en chlorides.
Een stoomreiniger produceert stoom (water in dampfase = H2O). Deze stoom ontsnapt uit de ketel. Alle andere ionen (opgeloste zouten) blijven in de drukketel achter. Welke zouten en de hoeveelheid is afhankelijk van de kwaliteit van het water. Zonder maar ook met behandeling zijn namelijk verschillende kwaliteiten water beschikbaar, bijvoorbeeld:
- leidingwater/drinkwater
- ontijzerd bronwater
- onthard leidingwater
- RO-water
- demi-water
- gefiltreerd condenswater van uw condensdroger
- gefiltreerd regenwater
- Etc.
Over het algemeen wordt in de thuissituatie gebruik gemaakt van leidingwater oftewel drinkwater. Veel mensen kennen het begrip “hardheid“. Indien u wilt weten wat de hardheid van uw leidingwater is of exact wilt weten hoeveel en welke zouten er bijvoorbeeld in uw leidingwater zit kunt u deze in de regel opvragen bij uw drinkwater leverancier.
Wat gebeurt er met deze zouten?
Uitgaande van leidingwater is bekend dat uiteindelijk kalk ontstaat. Dit is zichtbaar in uw douche, waterkoker, etc. Wat men kalk noemt in “hard” kraanwater is opgelost calciumwaterstofcarbonaat (en magnesiumzouten). Wordt het water gekookt, dan neemt de oplosbaarheid af en slaat het calciumcarbonaat neer of zet zich af aan wanden. In het laatste geval ziet men dit bij de hete delen van een pan of de verwarmingselement van een waterkoker. Deze vorm van calciumcarbonaat wordt kalkaanslag of ketelsteen genoemd.
Vandaar dat u apparaten die u voedt met leidingwater regelmatig dient te ontkalken. Hetzelfde geldt voor ontijzerd bronwater waar ook nog kalk in zit. Voor het ontkalken van onze stoomzuigers willen wij u verwijzen naar de handleiding. Gebruik bij ontkalking ook alleen product wat door SAMUDO wordt geadviseerd. Andere middelen kunnen schade aan het apparaat veroorzaken dus een geschikt ontkalkingsmiddel is een vereiste.
Wat kunt u er aan doen?
Wilt u af van het ontkalken dan kunt u bijvoorbeeld het leidingwater behandelen met behulp van verschillende apparatuur. De meest eenvoudige technologie is ontharding. M.b.v. een waterontharder (=ionenwisselaar die kunsthars bevat) worden Calcium (Ca2+) en Magnesium(Mg2+) ionen uitgewisseld tegen Natrium (Na+) ionen. Een dergelijk apparaat werkt op basis van zouttabletten en is vooral ook interessant als u ál uw water in huis zachter wilt hebben. Heeft u alleen onthard water nodig voor uw stoomzuiger, strijkijzer en koffiemachine/espressomachines dan bestaan ook filterpatronen die u thuis eenvoudig zelf kunt monteren. Ook qua kosten is dit te overzien. SAMUDO kan de Brita Filter Purity C Finest leveren die volledig onthard water produceert. Dit filter is in 3 verschillende capaciteiten leverbaar, d.w.z. een capaciteit bij 10°D en 0% bypass van 1100 tot 6000 liter onthard water. In de regel is ruim voldoende voor een langere periode.
Kalkaanslag is echter maar één gevolg van te hoge zoutconcentraties. Ook indien overige zouten te hoog op-concentreren kunnen problemen ontstaan. Denk hierbij aan schuimvorming waardoor de stoom vervuild raaktmaar ook de stoomleiding. Hetzelfde gebeurd als u een pannetje met water op het vuur zet. Als alles bijna is drooggekookt ontstaat vrijwel altijd een schuim. Dit houdt dus in dat ook indien u onthard water gebruikt, de drukketel van onze stoomzuigers toch gemiddeld een keer per half jaar geheel leeg moet worden gemaakt en gevuld moet worden met vers onthard water.
Verder kunt u ook gebruik maken van een kwaliteit water waar door het water te behandelen minder zouten in zitten. Voorbeelden zijn demiwater, gefiltreerd condenswater, gefiltreerd regenwater. Let wel dat deze kwaliteiten een lagere geleidbaarheid hebben. Des te lager de zoutconcentratie, des te lager de geleidbaarheid.
Belangrijk bij SAMUDO stoomzuigers!
Onze apparaten zijn m.b.v. geleidbaarheidsensoren tegen “drooglopen” (bijvultanks) en “overloop”(vuilwatertank) beveiligd. Er dient dus altijd een bepaalde geleidbaarheid aanwezig te zijn. Dit kan bereikt worden door een schonere waterkwaliteit te mengen met leidingwater óf enkele druppels van een KCl (kalium chloride) -oplossing toe te voegen. Hiermee wordt de geleidbaarheid ook verhoogd.
Welk ontkalkingsmiddel kunt u gebruiken?
U kunt het middel gebruiken van in onze webshop verkrijgbaar is of volgende product van DeLonghi, respectievelijk:
https://www.delonghi.com/nl-nl/koffiemachine-ontkalker-ecodecalk-dlsc500/p/DLSC500