Schone lucht binnen

Schone lucht binnen

DepurAir, de luchtreiniger voor de institutionele, zakelijke en huishoudelijke markt.

Met deze luchtreiniger wordt schone lucht binnen mogelijk! De verspreiding van Covid-19 in de wereld heeft van de algemene aandacht voor de kwaliteit van de lucht die we inademen, zelfs binnenshuis, een zéér gevoelig onderwerp gemaakt. Het was al bekend dat fijnstof in huis schadelijk is voor de gezondheid. Waar bekend was dat een legionellabesmetting via inademen van aerosolen ontstaat geldt dit nu ook voor virussen.  Door Covid-19 en álle studies die ondertussen verricht zijn, is namelijk maar ál te duidelijk geworden dat de overdracht van een virus vrijwel alleen via aerosolen plaats vindt. Dat geldt dus óók voor bijvoorbeeld het rhinovirus en het griepvirus!

Lindhaus®, altijd gericht op deze dynamiek, heeft in de afgelopen maanden DepurAir ontwikkeld, een innovatieve luchtreiniger die in het bijzonder is ontworpen voor gebruik in o.a. scholen, klinieken, kantoren, wellness centre, hotels, schoonheidscentra en in het algemeen in alle binnenruimtes. Een schone lucht binnen hoeft dus geen probleem meer te zijn!

“Schone lucht binnen, ook goed voor ons milieu!”

Met deze luchtreiniger kunnen de ramen en deuren gewoon gesloten blijven en wordt onnodig hoger energieverbruik voorkomen. Daarnaast zal het ziekteverzuim ook ná Covid-19 ten gevolge van bijvoorbeeld de griep lager worden omdat de kans op verspreiding van een virus via aerosolen beduidend minder wordt.

De technologie van DepurAir is veilig, milieuvriendelijk en bijzonder doeltreffend, omdat ze gebaseerd is op het gebruik van ultraviolet (UV) licht, waarvan de kiemdodende straling (ca. 254 nm op de UV-C-golflengte) het DNA of het RNA van micro-organismen (virussen, bacteriën, schimmels, mijten) modificeert wat hun voortplanting verhindert. Virusdeeltjes die zich in aerosolen bevinden en zoals gezegd “airborne” zijn worden  met behulp van UV-C “deactiveert”.
UV-C doodt levende bacteriën, maar virussen zijn technisch gezien geen levende organismen, dus moeten we correct zeggen “virussen deactiveren”. Individuele, energetische UV-C-fotonen werken fotochemisch samen met het RNA en DNA-moleculen in een virus of bacterie om deze microben niet-infectieus te maken. Dit gebeurt allemaal op microscopisch niveau. Virussen zijn minder dan een micrometer (µm, een miljoenste van een meter) groot, en bacteriën zijn typisch 0,5 tot 5 µm.

Er zijn verschillende instanties en organisaties van wereldwijd belang, zoals OMS, EPA, CDC, ASHRAE, die het gebruik van UV-C technologie om deze reden aanbevelen voor de desinfectie van water, lucht en oppervlakken.

“Schone lucht binnen, hoe dan?”

Lindhaus heeft bij het ontwerpen van de DepurAir de eigenschappen van deze UV-C technologie versterkt door een machine te ontwikkelen die, in verhouding tot zijn filtratievermogen (190 m³ per uur, gelijk aan een ruimte van 70 m²), een maximale filtratie-efficiëntie kan garanderen.
Dankzij PM 2,5 (fijnstof) detectie met behulp van een laser past DepurAir op basis van de gedetecteerde hoeveelheid fijnstof namelijk automatisch de optimale snelheid aan om de lucht in een zo kort mogelijke tijd te zuiveren.
Binnenin de machine vindt de kiemdodende werking plaats in een reflecterende stromingsbuis met 3 UV-C LED-lampen.
Voordat de lucht, die al gezuiverd is, terug de ruimte in komt gaat de lucht door een HEPA H13 filter wat geïmpregneerd is met een kiemdodende stof wat een filtratie efficiëntie van 99,97% garandeert.
De DepurAir, met 100% roestvrijstalen behuizing, is uiterst stil (46/49 decibel) en kan geprogrammeerd worden voor automatische of manuele werking op 4 snelheidsniveaus.
De machine is beschikbaar in twee versies, in de versie met netvoeding (DepurAir 220V) en in de versie op 24 V óf optioneel met accu (DepurAir 24V/Accu) met het verschil dat de accuversie compacter is en dus gemakkelijker te transporteren en te installeren. De accu-versie heeft zoals gezegd tevens een 24V-aansluiting die in bussen en andere transportmiddelen gebruikt kan worden. Wanneer er geen stroomvoorziening is kan hij worden uitgerust met een lithium-ionbatterij (optioneel).

Technologie in het kort

Kiemdodende ultraviolette straling maakt gebruik van ultraviolet (UV) licht in de UV-C golflengte, ca. 254 nm, om het DNA of RNA van micro-organismen (virussen, bacteriën, schimmels, mijten) te wijzigen en daarmee te voorkomen dat ze zich kunnen reproduceren en schadelijk zijn.

In vitro studies hebben aangetoond dat UV-C licht in staat is om 99,99% van het griepvirus in aërosolen te inactiveren en 99% van de N1H1-griep. Andere studies hebben de kiemdodende werking van UV-C-straling op ziekteverwekkers van de Coronavirus familie (MERs-CoV) bevestigd.
Diverse instanties en organisaties van wereldwijde belang, zoals OMS, EPA, CDC, ASHRAE, raadt het gebruik van UV-C straling aan voor de desinfectie van water, lucht en oppervlakken.
De UV-C technologie is veilig en milieuvriendelijk omdat het geen afval produceert wat wat in het milieu terecht kan komen.

Met DepurAir heeft Lindhaus alle functies van UV-C straling benut en versterkt:

  • Dankzij de ingebouwde 2,5 pm (= fijnstof) detectie wat m.b.v. een laser werkt, past DepurAir automatisch de meest geschikte snelheid aan om de lucht te zuiveren in een zo kort mogelijke tijd op basis van de hoeveelheid fijnstof die wordt gedetecteerd.
  • Binnenin vindt de kiemdodende UV werking plaats in een reflecterende stromingsbuis met 3 UV-C LED-lampen.
  • De al gezuiverde lucht gaat vóórdat het terug de ruimte in komt éérst door een HEPA-filter H13 wat geïmpregneerd is met een kiemdodend middel waarmee een filter efficiëntie van 99,97% bij 0,3 µm wordt gegarandeerd.

Krachtige kenmerken

  • Filtercapaciteit 190 m³ lucht per uur (ca 70m² vloeroppervlak)
  • 46/49 decibel ; zéér stil
  • LCD display met functies: aan/uit , automatische stand, 4 snelheden resp. nacht, V2, V3 en V4
  • Depur Air regelt automatisch op basis van de gedetecteerde hoeveelheid fijnstof. De lucht komt retour in de ruimte nadat deze door het H13 HEPA-filter is gegaan.
  • Ontwikkeld voor gebruik in omgevingen zoals scholen, hotels, restaurants, kinieken, winkels, kantoren, showrooms, kapsalons, wellness centra, etc.
  • 100% RVS behuizing – Robuust design!
Terug naar blog