Onderhoud stoomzuiger en stofzuiger

Algemeen

Onderhoud stoomzuiger nodig? Jazeker, maar zéér gering. Op deze pagina vindt u meet info aangaand het onderhoud aan uw stoomzuiger of stofzuiger van SAMUDO. Tevens vindt u hier links naar algemene maar vooral ook belangrijke informatie op onze website. Onder andere belangrijke technische procedures die wij hanteren, respectievelijk adviseren. Ook Nederlandstalige gebruiksaanwijzingen en dergelijke zullen hier in de toekomst beschikbaar zijn.

Lees altijd zorgvuldig de handleiding door vóór gebruik en niet pas erná!

Vaak wordt de handleiding pas gelezen als u een probleem heeft. “Onderhoud stoomzuiger” start bij lezen van de handleiding. Bij een stoomzuiger adviseren wij om dit toch vooraf te doen. Veel problemen kunt u hiermee voorkomen. Ook verminderd u hiermee het risico om aanspraak op uw garantie te verliezen door verkeerd gebruik. Dat zou toch zonde zijn?

Ontkalk uw stoomzuiger met regelmaat

Allereerst adviseren wij om uw stoomzuiger te voeden met onthard water. Op een van onze blogs hebben wij beschreven waarom. Sommige van onze stoomzuigers zijn zo geconstrueerd dat ze zichzelf grotendeels “ontkalken”. Dit betekent niet dat de kalk er vanzelf uitgaat. Dit betekent wel dat kalkaanslag door het uitzetten en krimpen van de drukketel los raakt en afbreekt in klein gruis. Dit is overigens alleen het geval bij de H1 Panda, de T2 Chili en de E1 Scarab.  Dit gruis raakt u kwijt door na het gebruik 30 seconden lang de stoomknop ingedrukt te houden terwijl u het apparaat onder een hoek van 45 graden vast houdt. Op deze wijze spuit u tevens ketelwater mee met de stoom. Klik hier voor aanvullende informatie over deze procedure.
Toch menen wij dat er altijd kalk zal achterblijven en in sommige gevallen zult u het apparaat alsnog moeten ontkalken met een geschikt ontkalkingsmiddel. Neem bij twijfel altijd even contact met ons op zodat wij u kunnen ondersteunen. Om de levensduur van uw apparaat te waarborgen adviseren wij dus het gebruik van onthard water. Heeft u vrij hard drinkwater, dan kan het plaatsen van een ontharder in uw woning voor u meer voordelen bieden. SAMUDO levert ook patronen die een bepaalde hoeveelheid onthard water kunnen produceren. Deze wisselt u dus als ze de capaciteit overschreden hebben. Een ontharder regenereert u met zout zodat u continue over capaciteit beschikt. Vuistregel, neem een patroon als u het onthard water alleen gebruikt voor uw stoomzuiger/strijkijzer. Ga voor een ontharder als u veel last van kalk ervaart in uw wasmachine, vaatwasser, etc.

Reiniging van een stoomzuiger tijdens en na gebruik

SAMUDO stoomzuigers zijn zeer eenvoudig én snel te reinigen. Er zitten in onze SAMUDO stoomzuigers géén onderhoud behoevende filters, extra containers, sponzen, etc. Al deze verschillende onderdelen kunnen er in de praktijk toe leiden dat reiniging van een stoomzuiger, zelfs tijdens gebruik, een tijdrovende klus wordt.
Bij de SAMUDO stoomzuigers hoeft u tijdens gebruik, indien nodig, slechts de vuilwatertank te legen en opnieuw te vullen met een laagje schoon water. Na het gebruik leegt u de vuilwatertank en spoelt u hem af onder de kraan. De hulpstukken en buizen kunnen worden gereinigd door ze met heet water al dan niet met desinfectiemiddel (bijvoorbeeld Dettol) door te spoelen. De slang wordt gereinigd door een hoeveelheid heet water met Bacterite of Dettol op te zuigen. Zo simpel kan het zijn….”Onderhoud stoomzuiger” is niet moeilijk….

Reinigen van stofzuigers met waterfilter

Ook voor de stofzuiger met waterfilter van SAMUDO geldt dat u de vuilwatertank dient schoon te maken na het gebruik.

Reinigen van waterfilter (separator)

Vrijwel al onze stoomzuigers en stofzuigers werken op basis van de separator techniek. De separator bevindt zich aan de onderzijde van het apparaat. Deze separator draait met enorm hoge snelheid rond en kan derhalve water en vuil scheiden van de lucht die door het apparaat heen gaat. Draai deze met regelmaat los en maak hem schoon om te voorkomen dat vuil in de separator ervoor zorgt dat de scheiding niet goed verloopt met een defecte motor tot gevolg. U kunt hem ook in de vaatwasser reinigen.

Maak het apparaat droog na gebruik

Na het gebruik adviseren wij altijd om de vuilwatertank en de onderzijde van het apparaat af te drogen. Hetzelfde geldt voor de stoomzuigslang. Koppel deze na gebruik ook los en hang hem ergens op. Hierdoor zal de slang drogen én zorgt u ervoor dat er veel minder snel een “knik” in de slang ontstaat vlak bij het punt waar hij gekoppeld is op het apparaat. Als u de slang erin laat zitten zal deze na verloop van tijd gaan knikken en kan de kunststof versterking die om de slang zit op dat punt breken.