Kwaliteit van stoomzuiger

Kwaliteit van stoomzuiger slecht? Dan kost het onnodig geld en frustratie.

“Slechte kwaliteit van materialen en fabricage leidt tot frustratie bij de gebruikers”

Slechte kwaliteit van stoomzuiger, een echte frustratie die ook onterecht de stoomzuiger in een negatief daglicht zet. Als je naar de foto’s kijkt dan is het wel duidelijk. Deze componenten zijn afkomstig van verschillende toestellen van concurrenten die nog geen 4 jaar oud waren. Op de foto met het drukvat kunt u als voorbeeld zien wat er gebeurt als een automatisch ontkalkingssysteem ontbreekt, iets wat overigens wél in de H1 PANDA zit waarbij het verwarmingselement zich niet in direct contact met het water bevindt maar tegen de drukketel aan bevestigd. Kalk zet zich dan af tegen het gladde RVS oppervlak zodra het apparaat warm is. Op het moment dat het apparaat afkoelt springt deze kalk als een soort gruis los van de wand en kan middels een procedure uit het apparaat worden geblazen. Omdat het “mens eigen” is deze procedure niet telkens te volgen adviseert SAMUDO altijd onthard water te gebruiken. In onze showroom kunnen wij u daar meer over vertellen.

Bovendien laat deze foto heel duidelijk zien hoe een dergelijk drukvat is geconstrueerd. In dit geval gaat het om een 2-delig drukvat. De onderkant is de verwarmingsplaat, daarboven het stoomdrum. Beide delen worden aan elkaar geschroefd met behulp van een afdichting (rood op de foto).

Deze constructie van het drukvat is achterhaald en dus ook geen “state of the art”. Het wordt echter nog steeds door veel fabrikanten gebruikt waaronder ook door Capitani. Het probleem: door de aanslag die zich in het drukvat ophoopt, worden deze afdichtingen aangetast en beschadigd. Deze aanslag oftewel afzetting bestaat uit alle stoffen/zouten die in het water aanwezig zijn. Dit gaat dus niet alleen over verkalking of ketelsteen. Het omvat sedimenten, zouten en andere stoffen die in ons leidingwater aanwezig zijn. Deze vormen dan de ongewenste afzetting. De pakking was hier letterlijk weggevreten door kalkaanslag en het mogelijk ontkalken met een verkeerd middel. Het resultaat: een lekkende boiler die moest worden vervangen en bijkomende schade aan de stoomzuiger als gevolg van de geleidelijke vochtlekkage waardoor de eenheid buiten werking werd gesteld. Deze stoom stofzuiger was pas 3 1/2 jaar oud.

*Alleen de stoomzuigers van het type Hx zijn uitgerust met een automatisch ontkalkingssysteem!

“Motorschade bij stoomzuigers, een veel voorkomend probleem?”

Op de tweede foto ziet u de zuigmotor van een stoomzuiger van een ander merk. Als je goed kijkt, zul je zien dat het helemaal verstopt zit met vuil. Dit was de oorzaak van een groot defect aan het apparaat en een dure reparatie. Dit apparaat was slechts 3 jaar oud. In dit geval werd vuil in de motor gezogen omdat het filter niet effectief was. Dit is simpel gezegd een ontwerpfout. Alleen ziet u dat als consument niet wanneer u zo’n toestel koopt.

Een ander probleem is ook op deze foto te zien. De zuigmotor is gedeeltelijk verroest. Hoe is dit mogelijk? Hieruit blijkt duidelijk dat dergelijke toestellen water  tot in de motor aanzuigen. Stomen en zuigen betekent dat de stoomzuiger ook vocht opzuigt maar dit zou op betrouwbare wijze gescheiden moeten worden gehouden van de motor en zijn elektrische onderdelen.

Veel stoomzuigers maken gebruik van vuilfiltratie die via zeven, schotten en andere mechanische onderdelen over een waterbad wordt geleid. Helaas zijn deze niet goed doordacht en functioneren daardoor slecht. U kunt het resultaat op de foto zien.

Alle SAMUDO stoomzuigers werken met een zogenaamde moleculaire scheiding, met behulp van de separator. Dit betekent dat vocht en vuil worden afgescheiden zodat zodat zij het inwendige van het toestel, in dit geval de motor en elektronica niet kunnen  binnendringen.
Een complexe maar absoluut veilige techniek. Op die manier worden de hierboven beschreven gevolgen absoluut vermeden.

“En nu het goede nieuws!”

Het kan ook anders, er bestaan ook kwalitatieve stoomzuigers!

Hier ziet u een voorbeeld van hoe de drukvaten in onze SAMUDO Hx en Ax stoomzuigers zijn gebouwd. Over kwaliteit van stoomzuiger gesproken. Dit is volgens SAMUDO toch wel een voorbeeld van hoe het moet zijn.
In onze stoomzuigers ziiten uitsluitend volledig gelaste roestvrijstalen ketels uit één stuk, die dus géén pakking vereisen. Sommige drukvaten worden ook ontdaan van kalkaanslag door het automatische ontkalkingssysteem. Een echte innovatie die de levensduur van deze toestellen extreem verlengt en onnodige reparaties voorkomt. Meer over onze stoomzuigers is ook op deze informatieve pagina van SAMUDO te lezen.

Het drukvat op de foto is van een 6 jaar oude stoomzuiger van het type Ax, bijvoorbeeld onze A1 STELLA:

  1. Volledig roestvrij staal – drukvat gelast uit één stuk
  2. Alle verbindingen gelast, geen pakkingen nodig!
Terug naar blog