Fijnstof in huis

Fijnstof in huis en buiten huis

Over fijnstof in huis wordt steeds meer bekend, d.w.z. naar buiten gebracht in de media n.a.v. onderzoek door allerlei instanties. Controle en onderzoek door instanties op fijnstof in de buitenlucht vindt al geruime tijd plaats. Acties door bedrijven om dit te verminderen ook. Waar in eerste instantie de aandacht vooral lag bij fijnstof in de buitenlucht veroorzaakt door voornamelijk de industrie en verkeer verplaats deze aandacht zich nu naar binnen, d.w.z. bij u in huis. Fijnstof in huis is namelijk eveneens schadelijk voor de gezondheid!

Luchtvervuiling

De buitenlucht blijkt 400 keer slechter van kwaliteit dan 25 jaar geleden. De normen voor fijnstof worden in Europa op veel plaatsen overschreden, vooral langs drukke wegen en in steden. Gezondheidseffecten van fijnstof kunnen ook optreden door langdurige blootstelling aan lagere concentraties. Dit betekent dat er gezondheidswinst mag worden verwacht bij élke microgram minder fijn stof! Op de site van het WHO kunt u een interactieve kaart vinden omtrent de gemiddelde luchtvervuiling wereldwijd. Meer dan 6 miljoen sterfgevallen jaarlijks zijn namelijk te wijten aan vervuilde buitenlucht én binnenlucht, dat is 1 op 9 sterfgevallen wereldwijd.

Wat is fijnstof?

Fijnstof is een complexe mix van vaste en vloeibare deeltjes in de lucht. Deze deeltjes variëren in grootte, vorm en chemische samenstelling. Deeltjes kleiner dan 10 micrometer kunnen worden ingeademd en deze worden tot fijnstof gerekend. Uit epidemiologische en toxicologische gegevens blijkt dat fijnstof bij inademing schadelijk is voor de gezondheid, het kan schade aan de longen en hart veroorzaken. Wetenschappelijk onderzoek heeft tevens uitgewezen dat fijnstof ook kan leiden tot irritatie van oog, neus en keel, verergering van en/of versnelde dood door hart- en vaatziekten. De effecten van fijnstof zijn afhankelijk van de chemische samenstelling en deeltjesgrootte.

Blootstelling aan fijnstof voornamelijk in huis!

De term fijnstof wordt al snel gelinkt aan luchtvervuiling buitenshuis en dat is ook een terechte link maar echter niet volledig. Fijnstof treft u namelijk ook binnen aan, d.w.z. binnen in huis en de blootstelling aan fijnstof vindt zelfs grotendeels binnen plaats! Ondanks dat de blootstelling binnen in belangrijke mate bijdraagt aan de totale blootstelling is er minder bekend over de gezondheidseffecten van fijnstof uit bronnen in het binnenmilieu.

Fijnstof slecht voor je gezondheid?

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de lucht in onze huizen 50x slechter is dan buiten. Slechts 3% van het stof in huis is voor het menselijk oog zichtbaar en 97%  dwarrelt rond in uw huis. Omdat huizen tegenwoordig goed geïsoleerd zijn, verdwijnt dit fijn stof niet vanzelf. Er kunnen géén veilige niveaus worden aangetoond waarbij géén schadelijke gezondheidseffecten van fijnstof optreden. Fijnstof is zoals gezegd een mix van deeltjes, meer info hierover op Wikepedia. Bekende voorbeelden hiervan zijn:

 • Pollen
 • Looddeeltjes
 • Chemicaliën
 • Huismijt
 • Huidvezels
 • Schimmels
 • Bacillen
 • Bacteriën
 • Zwaveldioxide
 • Ammoniak
 • Koolstof
 • Bodemstoffen
 • Etc.

Stofzuigen met stofzuigerzakken, toename van fijnstof in huis

Bij een normale stofzuiger komt er een typische geur vrij tijdens het stofzuigen. Feitelijk zegt deze geur dat er continue een rottingsproces gaande is in de stofzuigerzak en filters. Omdat een stofzuigerzak pas vervangen wordt als deze vol zit, houden bacteriële en microbiologische vermenigvuldiging processen weken of zelfs maanden aan. Bij elke stofzuigerbeurt wordt schadelijk fijnstof uw huis weer ingeblazen, maar óók de microbiologie. Voor volwassenen en kinderen met een longaandoening is het een verademing als zij in huis kunnen leven, zónder al dat fijn stof. Er zijn dure producten op de markt om deze geur te maskeren, maar deze nemen niet de oorzaak weg.

Koken, extra blootstelling aan fijnstof in huis

Het TNO heeft er een onderzoek naar verricht. Op 10 februari 2017 werd via o.a de media  NU.nl en de NOS de uitkomst van dit onderzoek bericht.  Blootstelling aan ultrafijnstof vindt voor 90% binnenshuis plaats! Dit vooral rondom het tijdstip dat gekookt wordt. Een degelijke afzuigkap is natuurlijk een eerste vereiste om deze oorzaak te bestrijden. De ramen in huis open zetten is ook een oplossing maar vooral in de oudere periodes niet comfortabel en ook vanuit energetisch oogpunt ongewenst. Koken is echter maar een deel van de oorzaken die leiden tot fijnstof in huis, en fijnstof hoort er in een huishouden gewoon bij. Het is er ook altijd geweest maar door onderzoek en technologie kan het worden aangetoond als aanwezig en schadelijk. Dus zaak om fijnstof in huis te bestrijden en liefst weg te nemen.

Dé oplossing voor fijnstof in huis.

Er zijn meerdere oplossingen om daadwerkelijk de fijnstof in huis weg te nemen. Al onze stoomzuigers zijn uitgevoerd met een waterfiltersysteem. Hiermee kunt u de verontr

einigde lucht in uw woning zuiveren en op een verantwoorde manier stofzuigen waardoor 99% aan fijnstof in uw huis wordt geëlimineerd! De voor onze gezondheid schadelijke deeltjes worden bij elke stofzuigbeurt in schoon water geabsorbeerd wat u weer weggooit na gebruik. Heeft u last van huisstofmijtallergie en veel tapijt en/of vloerbedekking en mogelijk ook huisdieren in huis dan adviseren wij een van onze stoomzuigers in combinatie met de klopborstel Powerbase Profi. Onderstaande foto laat zien wat er uit uw matras komt nadat u met de Powerbase Profi, een elektrische klopborstel, uw matras heeft gereinigd. Dit zijn állemaal huidschilfers. Hetzelfde zult u aantreffen op uw bankstel en op uw tapijt, helemaal als u ook nog huisdieren heeft.
 Huisstof uit matras in water na reinigen met SAMUDO stoomzuiger en Powerbase Profi

Terug naar blog